98. Math

En tekniker räknar egentlig inte utan han jämför olika förhållanden. En tekniker är inte intresserad av negativa resultat typ -10 eller -30 därför han har ingen användning av dom. Det kan inte stå -25 tallar i skogen eller det finns inte -3 cm på tumstocken. Han är bara intresserad av 0 och positiva tal.
Den som onekligen är den största matematikern utan att ha vetat om det är Kelvin, för honom fanns det bara 0 grader och + grader och den sämsta matematikern blir då Celsius -10 grader, det är fel.

Om det är +10 grader Celsius idag och imorgon är det +20 grader Celsius:
Är det då dubbelt så varmt ute imorgon?

Ta en dator t.ex. det finns inga minustecken i den, bara ettor och nollor. Datorn jämför långa binära tal mot varandra, man kallar det för maskinspråk, maskinspråket bygger mest på två alternativ och/eller. Tänk dej att jag skulle säga: jag är 0 år men jag är född för -46 år sedan. Crazy. Eller om minus fanns då skulle 0 vara något, tack vare att 0 är mer än minus.

En ekonom räknar däremot minus: Pengar och %.
För honom finns det -10 kronor eller -10 dollar, inte i din plånboken utan på ditt konto. Du kan helt enkelt inte ha -3 kronor i fickan. Antaga att ekonomen heter Kelvin då skulle världens fattigaste person ha 0 kronor och alla andra ha plus kronor.