26. Smith & Wesson
En Smith & Wesson skiljer sig inte så mycket från en Sturm Ruger(USA), Llama, Escodin eller Rudy(alla tre Spanien) i utseende, prestanda eller tekniska data, det är vad man laddar dom med och längden på pipan som gör att dom ändrar prestanda.
Det slog mej här om dan när jag startade bilen, när motorn är kall går den inte bra det är inget vidare rapp i den.
Frågan jag ställde mej själv omgående var att så kanske det även är med en revolver, pipan måste bli lite varm innan det blir någon fart på kulan.
Det skulle alltså betyda: till det första skottet går det åt energin till att värma upp revolvern, till största delen då pipa.
During the 1930s, Smith & Wesson introduced two more famous revolvers, the K-22 Outdoorsman for the competitive shooter and the .357 Magnum for the law enforcement officer who needed a powerful handgun.
The .357 Magnum also was significant as the beginning of the Magnum® era of handguns. During the 1980s, the most important development was the Smith & Wesson L-Frame line of .357 Magnum revolvers: Models 581, 586, 681, and 686. These had a significant impact on both law enforcement and sporting markets and became the most popular revolvers ever introduced.

Om vi antar att mördaren lägger ner sitt vapen i rock fickan inom ca 10 sekunder efter att han har skjutit sista skottet och att han stoppar ner vapnet med pipan först bör det rimligtvis komma ut krutrester ifrån pipan som hamnar i botten av rockfickan. Det krutstänk som hittas på Victor Gunnarssons rock (parkas) höger arm, borde rimligtvis även funnits i botten av rockfickan också om inte:
1. Rockfickan är tvättad/dammsugen av VG.
2. Polisen har missat att undersöka rockfickorna.
3. Om VG var någorlunda smart borde han ha dammsugit och tvättat hela rocken.
4. Jag har helt fel igen, det fastnar inga spår i rockfickan efter en avfyrad S&W .357 Magnum eller det går att få ner en dito 6 tums pipa i en väska 15x20 cm.

Kommentar:
1. Om VG´s rockficka inte är tvättad/dammsugen och att polisen inte hittade några krutstänk i botten av rockfickan kan det vare ett tekniskt bevis på att rocken inte är inblandad i mordet.
2. Antag att VG är vänsterhänt, han gör ren vänster arm och fickorna men inte höger arm, d.v.s. innan han hinner tvätta armen och fickorna har krutstänken smittat av sig mellan armarna. Det här borde gå att rekonstruera!!
Från sista gransknings kommissionen SOU 1999:88 sida 152 läser vi:
De upphittade kulorna härrör från ammunition avsedd för revolver av kaliber .357. Kulorna har därtill spår, s.k. Bomdata som kunnat uppmätas och hänföras till revolvrar av denna kaliber. Mordet begicks sannolikt med en revolver av denna typ.
Av denna revolver typ finns det en handfull kända fabrikat som avsätter de bomdata som uppmätts. Det överlägset vanligaste är Smith & Wesson: Pu har därför dragit slutsatsen att den använda vapnet sannolikt var en Smith & Wesson .357.

Revolvrar av detta slag förekommer med olika piplängd. Vid provskjutningar med olika piplängder har det kunnat konstateras att piplängder kortare än 4 tum avsätter en särskild typ av spår i form av uppsvampning av kulans bakre del.
Det kan även förekomma beträffande 4 tums - pipor, men förekommer inte då pipan är 6 tum eller längre. De upphittade kulorna har inte detta slags spår. PU har därför dragit slutsatsen att det använda vapnet haft en pipa av minst 4 tums längd.
En revolver av angivet slag väger drygt ett kilo och är, med 6 tums pipa, ca 30 cm lång
1. Det här är ett stort och klumpigt vapen men är driftsäkert och har stor kraft.
2. Enligt Ingmar Krusell (en av Polisens utredare) måste pipans längd minst vara 6 tum??

Kommentar:
Alla ni som läser det här, tag en tidning rulla ihop den och på med tejp så att den inte rullar ut sig. klipp av den 330 mm lång. Tag fram en täckjacka och försök få ner tidningen i en ficka utan att vika den.

Även fast det inte finns någon pipa på är det svårt att få ner den i en den väska som Victor Gunnarsson hade med måtten 20x15 cm.

S & W Magnum .357 6 tums pipa.
Hastigheten på kulan beror till största delen på två saker. Laddningen och pipans längd. Laddningen och kula vet vi: Winchester-Western .357 Magnum Metal Piercing 158 grains.

Pipans längd vet vi inte, men desto längre pipa desto högre hastighet.

Det går att köpa kulan, patronhylsan(ink. tändhatt) och drivladdningen löst och där med ladda själv.


Den ballistiska prestandan för patron kal .357 Magnum med "Metal Piercing "-kula anges av tillverkaren till 430 m/s (Vo) vid mynningen och mynnings energin (Eo) till 960 Joule uppmätt med en piplängd på 8 tum (203 mm).

Vid ballistiska undersökningar utförda av västtyska kriminalmyndigheterna användes en piplängd på 4 tum (102 mm) och V² mättes då till 366 m/s och E2 till 683 Joule.
Kulans energi erhålles ur formeln:
E=energi.
v=hastighet.
m=massa.
E=V²(i kvadrat) x m : 2
Av detta förstår vi att hastigheten (V ) har den största betydelsen. En 6 tums pipa bör då ligga mellan 430 m/s och 366 m/s, ca 400m/s (1440 km/tim).

Det här säger ingenting om kraften i kulan så vi tar ett annat exempel. Säg att kulan väger lika mycket som en bil hur fort går då kulan.
Massan blir då = ca 1 ton eller 1000 kg Energin densamma = ca 820 J Hastigheten = ca 1,28 m/s eller 4,6 km/tim (normal promenad takt).
Tänk dej att du står med ryggen mot garage dörren och din bil kommer rullande emot dej i promenad fart 4,6 km/tim, framtill sticker det ut ett rör på en meter och längst fram på röret sitter kulan, du ska stanna bilen med ditt bröst mot kulan Lycka Till!

Kulan kommer att gå igenom dej som en smörkniv en varm sommar dag. Sådana här vapen finns det alltså folk som har som intresse och även under huvudkudden. Varning! Ingen bra kombination med alkohol, anabola-steroider, rohypnol & olycklig kärlek.
Ett total förbud vore att rekommendera!
I alla fall mycket hårda regler och långa fängelse straff för olagligt innehav! Förslag till nya vapen bestämmelser.


12 graders lutning på kulan motsvarar en nivåskillnad på 21 cm per meter.

Kula 1. Träffar Lisbeth.
Diameter: .353-.357".
Vikt: 155.5 grains. (10.08 gram).
Kaliber: .357 Magnum.
Tillverkare: Winchester-Western (US).
Bombredd: .100 (2.54mm).
Räffelbredd: .116-.120 (2.95-3.05 mm).

Kula 2. Träffar Olof Palme.
Diameter: .358".
Vikt: 153.8 grains. (9.97 gram).
Kaliber: .357 Magnum.
Tillverkare: Winchester-Western (US).
Bombredd: .100 (2.54mm).
Räffelbredd: .120 (3.05 mm).

1 grains= 0,0648 gram.
En ny kula väger 158 grains eller 10.24 gram.

Enkel fysik:
Ett metallföremål som blir uppvärmt växer, det vet alla rörmokare som har lött kopparrör eller alla mekaniker som har bytt kullager.
Det som bekymrar mej är att den kula som träffar Lisbeth är det mindre diameter på, 0,001" eller 0,0254 mm. När ett material blir varmt växer det, det skulle alltså betyda att pipan på revolvern efter första skottet har blivit varmare och där med vuxit, innerdiametern har ökat.

Pipans inner diameter har alltså blivit större. I och med att kulan mer eller mindre pressa ut i pipan, friktion och att krutexplosionen värmer upp pipan.

Det betyder att kula 1 som träffar Lisbeth avlossas först och sedan det dödande skottet, kula 2 på Olof.
Det som är intressant är att ett kortpipigt vapen, 2-4 tum, växer snabbare än ett långpipigt vapen, mindre massa.

CG Östling, hade tillgång till ett kortpipigt vapen.

Ovan: Innerdiametern har blivit större i pipan efter värmeutvecklingen mellan skotten, det stämmer rent fysikaliskt.0,26 gram skiljer det mellan en ny kula och den kulan som träffade Olof, räcker det för att orsaka hålen i slipsen ca 6 cm ovanför kulhålen 1.6 och 1.7!

I Tingsrätten tar vittne Anders Delsborn tillbaks uppgifter om att det skulle vara ett vapen med lång pipa.

Han ändrar sig och säger att det var ett vapen med kort pipa. Det finnas därmed saker som stämmer in på kort pipa:
1. Anders Delsborn.
2. Värmeexpansionen i pipan, ökad innerdiameter.
3. Kulorna är rätt oskadade och det är tack vare att det är lägre energi/hastighet i en 2” pipa än i en 6” pipa, accelerationslängden är bara 1/3, men kurvan är inte linjär så räkna med runt ½ hastigheten eller runt 200m/s för en 2” pipa. Det är en stor skillnad på 366m/s som en 6” tums pipa har.

Diagram

Piplängden på mordvapnet har vi inte, men desto längre pipa desto högre hastighet på kulan.

1 foot/sekund = 0.3048 m/s = 1.1 km/tim

S & W .357 Magnum piplängd, hastighet på kulan:
2 tum pipa:   930 ft/sec = 288m/s = 1037km/tim.
4 tum pipa: 1400 ft/sec = 434m/s = 1562km/tim.
6 tum pipa: 1600 ft/sec = 496m/s = 1786km/tim.
8 tum pipa: 1700 ft/sec = 527m/s = 1897km/tim.